Δελφοί | 11-13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

11.06-13.06.2021 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Αναζητώντας τον Άγγελο Σικελιανό στους Δελφούς
Υπαίθρια φωτογραφική δράση στο Δελφικό τοπίο

«Αναζητώντας τον Άγγελο Σικελιανό στους Δελφούς» είναι ο τίτλος της φωτογραφικής δράσης που πραγματοποιείται στους Δελφούς, σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι φωτογράφοι στο τριήμερο εργαστήριο καλούνται να βρουν και να φωτογραφίσουν τα ίχνη του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού. Καλούνται να εντοπίσουν φωτογραφικά ό,τι από το πνεύμα τους –μετουσιωμένο σε φως και σκιές– απέμεινε στην περιοχή, αρκεί να έχουν καθαρή καρδιά και νου, για να μπορούν να το εντοπίσουν και να το μετατρέψουν σε φωτογραφία!
Το υλικό που θα προκύψει θα αξιοποιηθεί ψηφιακά και θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Υπεύθυνος Εργαστηρίου, Βασίλης Καρκατσέλης, Εικαστικός, Διευθυντής Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

11.06-13.06.2021 | ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
«Ποιος Άγγελος; Ποιος Βασίλης; Πορτρέτα του Άγγελου Σικελιανού σε περιπλάνηση, μία παρουσία στο δημόσιο χώρο»
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Έκθεση φωτογραφίας Βασίλη Καρκατσέλη, Εικαστικού, Διευθυντή Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

11.06.2021  |  19:00 | ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
«Ποιος Άγγελος; Ποιος Βασίλης; Πορτρέτα του Άγγελου Σικελιανού σε περιπλάνηση, μία παρουσία στο δημόσιο χώρο» | Εγκαίνια
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Μετά τα Εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας του Βασίλη Καρκατσέλη, Εικαστικού, Διευθυντή Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. θα ακολουθήσει δεξίωση.
Περιορισμένος αριθμός ατόμων λόγω μέτρων για την COVID-19 – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

11.06.2021 | 20:30 | ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ
Επίσημη Έναρξη Ημερών Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2021
Θέατρο Φρύνιχος

11.06.2021 | 20:30–20:40 | ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Μελοποίηση & ερμηνεία του Δελφικού Λόγου – Αφιέρωση του Άγγελου Σικελιανού, του Νίκου Ξανθούλη | Πρεμιέρα
Θέατρο Φρύνιχος

Ο Νίκος Ξανθούλης μελοποίησε και ερμηνεύει με την αρχαία του λύρα τον Δελφικό Λόγο – Αφιέρωση του Άγγελου Σικελιανού στις 11 Ιουνίου στους Δελφούς ανοίγοντας τις ΗΜΕΡΕΣ ΔΕΛΦΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2021.

Το εμβληματικό κείμενο-κάλεσμα του μεγάλου ποιητή προς τον λαό του αλλά και τους λαούς όλου του κόσμου θα παρουσιαστεί με τον ίδιο τρόπο που ένας αρχαίος καλλιτέχνης με τη λύρα ή την κιθάρα στα χέρια θα ερμήνευε έναν πυθικό νόμο: Λόγος γυμνός στολισμένος με τους ήχους μια επτάχορδης λύρας. Ποιος να ξέρει άραγε; μπορεί οι Ελικωνιάδες Μούσες να θελήσουν να παρευρεθούν.

11.06.2021 | 20:45 | ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ
Χαιρετισμός της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου
Θέατρο Φρύνιχος

11.06.2021 | 21:00–23:30 | ΘΕΑΤΡΟ
«Ευριπίδης μαινόμενος» του Χριστόφορου Χριστοφή
Θέατρο Φρύνιχος

Περιγραφή της παράστασης
Ο Ευριπίδης μένει στη Σαλαμίνα μαζί με τον δούλο του Δάο. Απογοητευμένος από την πολιτική κατάσταση της εποχής, αλλά και τις ατυχίες στην προσωπική του ζωή, αποφασίζει να φύγει στο βορρά, καλεσμένος του βασιλιά Αρχελάου. Προσμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του Σωκράτη και του μαθητή του, του Αντισθένη, για να του δώσει ένα αντίγραφο του «Ορέστη», της τελευταίας του τραγωδίας. Η απογοήτευσή του είναι μεγάλη, όταν ο Αντισθένης καταφθάνει στη Σαλαμίνα χωρίς τον Σωκράτη, έχοντας μαζί του τη Σελάνα, εταίρα από τη Μίλητο. Στις μεταξύ τους συζητήσεις σχολιάζονται με κριτική, ειρωνική και φιλοσοφική διάθεση πρόσωπα, γεγονότα και όλη η περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Αθήνα προς το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου και μετά από αυτόν, όταν η Αθηναϊκή συμμαχία έχει ηττηθεί.
Το έργο βασίζεται στην προσωπική ζωή του Ευριπίδη και διαδραματίζεται στο σπήλαιο της Σαλαμίνας, όπου έγραψε τα σπουδαιότερα έργα του. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο τον Σεπτέμβριο του 2020. Βιντεοσκοπήθηκε τον Απρίλιο του 2021 με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο «Ευριπίδης Μαινόμενος» αποτελεί μέρος της τριλογίας «Ευριπίδου απόκρυφος βίος» και συμπεριλαμβάνεται στον τόμο «Ευριπίδης Μαινόμενος και άλλα θεατρικά έργα», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Νίκα.

Συντελεστές:
Συγγραφέας: Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφική – Ενδυματολογική Επιμέλεια – Φωτισμοί: Νίκος Χατζηπαπάς
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Νίκος Ξανθούλης
Επιμέλεια κίνησης – Χορογραφία: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Μακιγιάζ – Ηair Styling: Διονυσία Κωνσταντίνου – promakeupkit.gr
Βοηθός σκηνοθέτη – Οργάνωση Παραγωγής: Ράνια Παπαδοπούλου
Επικοινωνία – Δημόσιες Σχέσεις: Culture Press
Παραγωγή: Labillusions
Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης: Γιάννης Λασπιάς (Αντισθένης), Νίκος Ξανθούλης (μουσικός), Δημήτρης Πετρόπουλος (Ευριπίδης), Δημήτρης Μαύρος (Δάος), Βερόνικα Αργέντζη (Σελάνα)
Διάρκεια: 135 λεπτά

12.06.2021 | 10:00-13:45 | ΛΟΓΟΣ
Ημερίδα πανεπιστημιακών και λογίων για τον Άγγελο Σικελιανό
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών – Απευθείας μετάδοση μέσω διαδικτύου.
Περιορισμένος αριθμός ατόμων λόγω μέτρων για την COVID-19 – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δείτε τους ομιλητές και το Πρόγραμμα της Ημερίδας: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

12.06.2021 | 20:30-21:30 | ΘΕΑΤΡΟ
Θεατρικό αναλόγιο: «Σιβύλλα» του Άγγελου Σικελιανού
Θέατρο Φρύνιχος
Θεατρικό αναλόγιο: «Σιβύλλα» του Άγγελου Σικελιανού με τη Νάντια Μουρούζη

«Ο Σικελιανός πιστεύει πως η Τραγωδία είναι πέρτατη μορφ κοινωνικοπνευματικο δημιουργικο ργίου. Η Τραγωδία, μ τ γιγαντιαο συνθετικό της πνεμα, διαιώνιο δημιουργικό, νάγκη ργανικ ποκαλυμμένη π ατ τ διο Τραγικ ντατικ συναίσθημα το σήμερα, είναι η υπέρτατη μορφή της ποιητικής, όπως γράφει. Αυτοί που, ν δν κλείσουνε τ νο τους φωτογραφικ στς σχέσεις τους μ ατ τν ποχή μας,  ὥς με τ σημεο πο παραδοχ το «σύγχρονου» στ βάθη τους ν γίνει ατ δια Μύθος.

»Στην τραγωδία αυτή ο Σικελιανός μάς δείχνει την μαντική τέχνη, την Μαντοσύνη όπως λέει, η οποία τόσο συγγενεύει με την τέχνη του ποιητή. Διότι, γι ν φωτίσουνε στν συνείδηση τν λλων τν αθεντικ πόσταση το νθρώπου, ΜΑΝΤΟΣΥΝΗ ταν συνισταμένη λων τν λλων τς ψυχς λειτουργιν. Μαντοσύνη ατ δν εναι μεταφυσικ θεώρηση, λλ οσιαστικ πόδοση τς πι βαθις ασθαντικότητας το νθρώπου.

»Γι τν Προφήτη, γι τν Δημιουργό, γι τν Ποιητή, πο συμμετέχει π τ βάθη το καθολικο του ποσυνείδητου στν λότητα το Κόσμου, κ πομένως πο ξέρει πόλυτα πς νθρωπότητα δν πεθαίνει π τς μεταμορφώσεις της λλ κριβς ναγεννιέται, νώτερος βαθμς Ασθαντικότητας εναι ατς διος να πολιτικν στέρι κα μι δάδα πο φωτίζει τν στορική, τ χρονικ διαδοχ τν γεγονότων μ να φς πόλυτα γκυρο…

»Σ᾽ αυτή την τραγωδία, ἡ Σιβύλλα είναι η μάντις που καλείται από τον αυτοκράτορα να χρησμοδοτήσει στο Ιερό των Δελφών, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο ίδιος ο Νέρων. Ο αυτοκράτορας θα έρθει ο ίδιος ν’ ακούσει τον χρησμό της Σιβύλλας. Οι ιερείς του ναού ανοίγουν και ετοιμάζουν το ιερό, το οποίο είναι πολλά χρόνια κλειστό, για την επίσκεψη του αυτοκράτορα.

»Γι’ αυτήν την παρουσίαση, επέλεξα αποσπάσματα που κάνουν κατανοητή την πλοκή του έργου, συνοδευόμενα από πρωτότυπη, σύγχρονη αυτοσχεδιαστική μουσική, με στόχο να λάμψει ο λόγος του ποιητή». ― Νάντια Μουρούζη

12.06.2021 | 21:30-22:30 | ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία με δυο πιάνα, Θοδωρής Τζοβανάκης & Χρίστος Παπαγεωργίου
Θέατρο Φρύνιχος

Ένα μουσικό ταξίδι με αφετηρία τη φυσιολατρική αισθητική Ελλήνων και ξένων συνθετών που σε συνδυασμό με την ελληνοκεντρική παγκοσμιότητα του Σικελιανού μοιράζονται έντονες εκλεκτικές συγγένειες! Δύο πιάνα, που άλλοτε μονολογούν και άλλοτε συζητούν ανακαλώντας τους ήχους της αρχαίας άρπας και του σαντουριού, των μύθων, των παραδοσιακών νησιώτικων τραγουδιών, των παγανιστικών χορών και των ιμπρεσσιονιστικών δημιουργιών που είχαν τους αρχαιοελληνικούς χώρους ως σημείο αναφοράς της πνευματικής και αισθητικής τους Αναγέννησης! Ένα πολυσυλλεκτικό ανάκρουσμα που απηχεί τα μηνύματα του μεγάλου Έλληνα διανοητή.

13.06.2021 | 10:30-11:15 | ΘΕΑΤΡΟ
Θεατρικό Αναλόγιο: Ιερός Πανικός
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Τον θεατρικό μονόλογο «Ιερός Πανικός» της Εύας Πάλμερ ερμηνεύει η Εύρη Σωφρονιάδου.

«Εκείνη τη νύχτα, όταν όλοι έφυγαν, κάθισα μόνη μου στο θέατρο. Το μέλλον προβαλλόταν ξεκάθαρα μπροστά μου. Ήξερα ότι η ανταπόκριση ήταν γνήσια. Το αποτέλεσμα είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία μου. Ένιωθα βέβαιη ότι αν συνεχίζαμε τότε, η πραγματοποίηση του μεγάλου οράματος θα ήταν εξασφαλισμένη. Μπορούσα να δω καθαρά το μέλλον. Εκείνη τη νύχτα ήξερα ότι πολλά θα λέγονταν και πολλά θα γράφονταν, αλλά και ότι κανείς δεν θα ερχόταν να λύσει τα χέρια μας».
Ιερός Πανικός, Εύα Πάλμερ Σικελιανού
Μετάφραση: John P. Anton
Ηθοποιός: Εύρη Σωφρονιάδου
Μουσική επιμέλεια: Κώστας Σουρβάνος

13.06.2021 | 11:15-11:30 | ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Γράμματα στο μπλε κουτί» 2021 – Εικαστικές προσεγγίσεις των (επιχώριων και εφήμερων) εγκαταβιώσεων του Άγγελου Σικελιανού
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Performance – Η ομάδα Penelope’s Web προσεγγίζει εικαστικά την Εύα και τον Άγγελο Σικελιανό και την κοινή ζωή τους στους Δελφούς.

Penelope’s web: Μπεσκίντα Κράγια, Ευαγγελία Μπασδέκη, Μαργαρίτα Πέτροβα, Δήμητρα Χανιώτη.
Ηχητικό περιβάλλον: Άννα Στερεοπούλου
Επιμέλεια: Φαίη Τζανετουλάκου

Στην επιτέλεση που θα παρουσιάσουν στους Δελφούς, οι καλλιτέχνιδες αφηγούνται κείμενα που δημιουργήθηκαν από τη συρραφή αποσπασμάτων που επιλέχτηκαν από την ερωτική αλληλογραφία μεταξύ της Εύας Πάλμερ και της Natalie Clifford Barney και αποσπασμάτων από τις ικεσίες των Δαναΐδων στην τραγωδία «Ικέτιδες» του Αισχύλου. Αυτή κατακερματισμένη αφήγηση θυμίζει τα κατακερματισμένα ποιήματα της Σαπφούς που μέσα από αυτά μπορούσαν η Εύα και η Natalie να γίνουν υπερβατικές.
Παράλληλα η μία καλλιτέχνιδα βάφει τα χέρια της άλλης, σε μια αλληλουχία – χορό – συνύπαρξη, σε ένα γαϊτανάκι σωμάτων -με τους τόνους της ωμής και της ψημένης Σιένας, ένα μελανό γάνωμα του πηλού και της λάσπης, που βρίσκουμε στην εικονογράφηση και τον διάκοσμο των αγγείων της μελανόμορφης αλλά και της ερυθρόμορφης εποχής.
Η ηχητική επένδυση της επιτέλεσης αποτελείται μια συρραφή ήχων (σε αρμονία και συνέχεια του ύφους της αφήγησης), όπου ο ήχος μιας βίαιης διάτρησης του χαρτιού από βελόνα (από ηχητικό αρχείο της Δήμητρας Χανιώτη) σε συνδυασμό με τα βήματα χορού (από ηχητικό αρχείο της Μαργαρίτας Πέτροβα) θα εμφανίζονται ως ηχητικό μοτίβο κατ’ επανάληψη μαζί με το υπνωτικό θρόισμα κουδουνιών (που μια από εμάς θα φέρει) θα παρεμβαίνει συναινετικά στην κοσμικών από- ήχων σύνθεση, της Άννας Στερεοπούλου.

13.06.2021 | 11:30-12:15 | ΘΕΑΤΡΟ
Μονόλογος: Γλαύκος | Πρεμιέρα
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Παρουσιάζεται σε πρεμιέρα ο θεατρικός μονόλογος «Γλαύκος» του Μάνου Λαμπράκη, με τη Ρούλα Πατεράκη.
O «Γλαύκος» είναι μια παράδοξη επιστολή της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού στον μοναδικό γιο που απέκτησε με τον Άγγελο Σικελιανό. Την αποστέλλει στο Γλαύκο λίγο πριν από το θάνατό της το 1952 στους Δελφούς. Μια απολογητική επιστολή-μαρτυρία για τον τρόπο με τον οποίο η πατρική της περιουσία αφιερώθηκε στα μεγάλα οράματα του «Άγγελού» της. Μια πικρή υπαινικτική καταγραφή των διαψεύσεων της τόσο από την Αμερική όσο και από την παραμονή της στην Ελλάδα.

13.06.2021 | 12:30-13:30 | ΛΟΓΟΣ
Στρογγυλή Τράπεζα: Τέχνη και Πολιτισμός σε εποχές κρίσης
Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών – Απευθείας μετάδοση μέσω διαδικτύου
Περιορισμένος αριθμός ατόμων λόγω μέτρων για την COVID-19 – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Τη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Τέχνη και Πολιτισμός σε εποχές κρίσης» θα συντονίσει ο Δρ. Φώτης Παπαθανασίου, Διευθυντής του Ιδρύματος Θεοχαράκη.
«Ηχήστε οι σάλπιγγες… Καμπάνες βροντερές,
δονήστε σύγκορμη τη χώρα πέρα ως πέρα…
Βογκήστε τύμπανα πολέμου… Οι φοβερές
σημαίες, ξεδιπλωθείτε στον αέρα !
Σ’ αυτό το φέρετρο ακουμπά η Ελλάδα!»
Μ’ αυτά τα λόγια ο Άγγελος Σικελιανός συντάραξε τα πλήθη στην κηδεία του άλλου μεγάλου ποιητή, Κωστή Παλαμά, που μεταβλήθηκε στην πρώτη μεγάλη διαδήλωση μέσα στην Γερμανική κατοχή.
Το 1954, πέντε χρόνια μετά την λήξη δύο πολέμων, σε μια ρημαγμένη Ελλάδα, ο συγγραφέας Διονύσιος Ρώμας ιδρύει το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Στο ερώτημα κάποιων «μα τώρα έτσι που είμαστε τον Μπετόβεν θα σκεφτούμε», ο Ρώμας απάντησε: «μα τώρα ακριβώς τον χρειαζόμαστε!».
Στην διάρκεια της πανδημίας η Τέχνη και ο Πολιτισμός επλήγησαν σοβαρά, αφού πρώτα είχαν δεχθεί τα πλήγματα της κρίσης χρέους. Οι λειτουργοί τους δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται σκληρά, ενώ το κοινό έμαθε ότι η τέχνη και ο πολιτισμός και οι εκδηλώσεις τους δεν περιλαμβάνονται στα …ουσιώδη.
«Τέχνη και Πολιτισμός σε εποχές κρίσης», μια στρογγυλή τράπεζα που θα αναζητήσει τον ρόλο της Τέχνης και του Πολιτισμού σε δύσκολους καιρούς και την θεώρηση Κράτους και κοινωνίας για την σημασία της λειτουργίας τους.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι:

Δημήτρης Δημητριάδης, θεατρικός συγγραφέας – μεταφραστής
Αικατερίνη Διαμαντάκου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ε.Κ.Π.Α.
Βασίλης Καρασμάνης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας, Τομέας Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Νίκος Ξανθούλης, μουσικός – συνθέτης – ερευνητής
Ρούλα Πατεράκη, ηθοποιός – θεατρική σκηνοθέτις – μεταφράστρια
Χριστόφορος Χριστοφής, δραματουργός – θεατρικός συγγραφέας

13.06.2021 | 20:30-22:00 | ΜΟΥΣΙΚΗ
Συναυλία σε συνεργασία με Ωδεία
Θέατρο Φρύνιχος

Συναυλία σε συνεργασία με το Ωδείο «Άμφισσας» Ελένης Ιντέρνου και το Ωδείο «Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος».
Δείτε το Πρόγραμμα της Συναυλίας ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ